Suriname

Suriname

Suriname is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Frans-Guyana, Guyana en Brazilië. Suriname is sinds 1975 onafhankelijk van het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad van Surinama is Paramaribo. Een aantal grote steden in Suriname zijn: Lelydorp, Nieuw Nickerie, Moengo, Nieuw Amsterdam en Albina.

Suriname is een land dat voor een groot deel uit oerwoud bestaat. Dit oerwoud maakt deel uit van het veel grotere Amazonegebied. In deze oerwouden komen veel diersoorten voor zoals o.a. verschillende apensoorten, de jaguar, de luiaard en de reuzen miereneter. Suriname kent verder 11 beschermde natuurreservaten en verschillende watervallen. Aan de kust vind je een paar indrukwekkende zandstranden met palmbomen. In heel het land kom je nog Nederlandse invloeden tegen, zoals: namen van steden, dorpen en straten. Daarnaast is Nederlands de meest gebruikte taal in het land. De Surinamers staan bekend als zeer gastvrij.

Weer en klimaat
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 30 graden..

Beste reistijd
Februari, maart, september en oktober zijn de beste maanden om naar Suriname te reizen. Hiermee vermijdt u de maanden met veel neerslag.

Taal
Nederlands is de officiële taal in Suriname. Daarnaast wordt er o.a. Surinaams, Engels en Javaans gesproken.

Geld en Geldzaken
In Suriname wordt betaald met de Surinaamse dollar (SRD).

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Suriname.
Voor toeristen is een toeristenkaart verplicht. Deze kunt u voor 35 euro aanvragen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam, bij speciale balies op luchthaven Schiphol of bij aankomst op de internationale luchthaven. Voor zakenreizen, werk, stages of een verblijf langer dan 90 dagen is een visum verplicht.
Voor Surinamers die in Nederland woonachtig zijn is de visumplicht afgeschaft.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Suriname 5 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Suriname 4 uur vroeger.
Suriname kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Verkeer en route
In Suriname moet u links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Suriname moet u beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.

Elektriciteit
In Suriname worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. In sommige gevallen heeft u een omvormer nodig.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Suriname te kunnen bellen is 00597 of +597.
Wilt u vanuit Suriname naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)